sobota, 28 czerwca 2014

Makaron z krewetkami

Tym razem mam dla Was przepis na błyskawiczny obiad, myślę, że można to danie przygotować w maksymalnie 30 minut. Jest to danie inspirowane spaghnetti aglio olio, coś ekstra to krewetki. Użyłam surowych krewetek, zdjełam pancerzyki i oderwałam ogonki. Ilość makaronu jest zależna od Waszych możliwości ;)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:


  • 100-140 g makaronu
  • 300g surowych krewetek
  • 1 głowka czosnku
  • płatki chili
  • oliwa
  • natka pietruszki (opcjonalnie)







Jeżeli krewetki były mrożone to je rozmrozić, obraź z pancerzyków i oderwać ogonki. Po ugotowaniu będzie można od razu pałaszować. 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Czosnek drobno posiekać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.

Na przygotowanie wystarczy zaledwie 6 minut, więc najlepiej zgrać wszystko w czasie. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chili i ewentualnie natkę pietruszki. Mieszać cały czas i uważać aby nie przypalić czosnku. Po 3 minutach dodać krewetki i mieszając smażyć wszystko razem przez kolejne minuty. Dodać makaron i wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz