SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 23CM:
- 10 brzoskwiń lub nektaryn
- ⅓ szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 60g masła
- kruche ciasto
Mąkę, masło i cukier ugnieść ręką na 'sypką' masę. Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić w plastry.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę, skrawki zagnieść w kulę i odłożyć na bok. Na spód foremki położyć owoce i posypać je masą cukrową, powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch ozdobić paskami z pozostałego ciasta.
Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę, skrawki zagnieść w kulę i odłożyć na bok. Na spód foremki położyć owoce i posypać je masą cukrową, powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch ozdobić paskami z pozostałego ciasta.
Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz