wtorek, 3 czerwca 2014

Ciasto z brzoskwiniami

Przepis na ten amerykański placek pochodzi z pocztówki "Georgia Peach Pie". Ciasto jest bardzo słodkie, więc bez obaw można zmniejszyć ilość cukru podaną w składnikach, ja się jednak trzymam oryginału. Ciasto jest przyjemnie owocowe, owoce po upieczeniu pięknie pachną i idealnie współgrają swoją konsystencją z kruchym ciastem. Brzoskwinie z powodzeniem można zamienić na nektarynki. W przepisie użyłam kupnego ciasta firmy Jus Rol, łatwo się rozwałkowuje, nie rozrywa się a po upieczeniu jest idealnie kruche i smaczne.

SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 23CM:

  • 10 brzoskwiń lub nektaryn
  • ⅓ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 60g masła
  • kruche ciasto 



Mąkę, masło i cukier ugnieść ręką na 'sypką' masę. Z brzoskwiń usunąć pestki i pokroić w plastry. 

Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę, skrawki zagnieść w kulę i odłożyć na bok. Na spód foremki położyć owoce i posypać je masą cukrową, powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch ozdobić paskami z pozostałego ciasta. 

Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz