sobota, 14 czerwca 2014

Półkruche z marcepanem i wiśniami

Pomysł na takie ciasto dosyć długo kiełkował mi w głowie i dopiero 3 podejście okazało się na tyle zadowalające, że uznałam iż przepis jest godny podzielenia się z innymi. Ciasto jest niestety dosyć pracochłonne, ale jeżeli ktoś lubi połączenie wiśni i marcepanu to doceni efekt końcowy.

SKŁADNIKI NA FOREMKĘ O WYMIARACH 30M x 25CM:
CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 180g margaryny
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
MARCEPAN:
  • 450g migdałów
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 2 duże białka
  • esencja migdałowa (opcjonalnie)

GALARETKA:
  • 900g mrożonych wiśni
  • 2 wiśniowe galaretki


Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywcza lub wsadzić w woreczek i schłodzić w lodówce. Blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 170°C przez 25 minut, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.

Migdały zblanszować i obrać ze skórek. Zmielić mikserem, najlepiej mielić porcjami, łatwiej zobaczyć czy wszystko dokładnie zostało zmielone. Masę migdałową zagnieść z cukrem pudrem i białkami. Marcepan wyłożyć na upieczone i schłodzone ciasto.

Wiśnie rozmrozić w misce. Należy zachować sok, odlać go do miarki i uzupełnić wiśniami tak aby razem otrzymać 1l. Całość zmiksować, odlać szklankę a resztę zagotować w garnku. Galaretkę wymieszać z odlanym płynem i dodać do zagotowanej części. Odłożyć w chłodne miejsce do czasu aż galaretka zacznie tężeć.

Pozostałe wiśnie wyłożyć na marcepan i zalać galaretką. Podawać po całkowitym stężeniu galaretki.

Skorzystałam z przepisu na ciasto kruche, który znalazłam na www.mojeciacho.blox.pl. Przepis na marcepan również pochodzi ze strony internetowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz