SKŁADNIKI NA FOREMKĘ O WYMIARACH 30M x 25CM:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 180g margaryny
- szczypta soli
- ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki wody
MARCEPAN:
GALARETKA:- 900g mrożonych wiśni
- 2 wiśniowe galaretki
Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywcza lub wsadzić w woreczek i schłodzić w lodówce. Blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 170°C przez 25 minut, można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.
Migdały zblanszować i obrać ze skórek. Zmielić mikserem, najlepiej mielić porcjami, łatwiej zobaczyć czy wszystko dokładnie zostało zmielone. Masę migdałową zagnieść z cukrem pudrem i białkami. Marcepan wyłożyć na upieczone i schłodzone ciasto.
Wiśnie rozmrozić w misce. Należy zachować sok, odlać go do miarki i uzupełnić wiśniami tak aby razem otrzymać 1l. Całość zmiksować, odlać szklankę a resztę zagotować w garnku. Galaretkę wymieszać z odlanym płynem i dodać do zagotowanej części. Odłożyć w chłodne miejsce do czasu aż galaretka zacznie tężeć.
Pozostałe wiśnie wyłożyć na marcepan i zalać galaretką. Podawać po całkowitym stężeniu galaretki.
Skorzystałam z przepisu na ciasto kruche, który znalazłam na www.mojeciacho.blox.pl. Przepis na marcepan również pochodzi ze strony internetowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz