środa, 18 czerwca 2014

Kurczak z kuskus

Dzisiaj mam dla was kolejny przepis. Jest to prosta kompozycja z kuskus, którą bardzo lubię. Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko, będzie dobra na obiad, lunch lub na imprezę. Moim zdaniem smakuje najlepiej zaraz po przyrządzeniu, kiedy kawałki mięsa są nadal ciepłe. Ilość oliwek najlepiej dobrać według własnego uznania, mają one dosyć intensywny smak i, dla niektórych, mogą całkowicie zdominować smak potrawy.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 170g kuskus
  • 300ml wody
  • 470g mięsa z kurczaka
  • 200g suszonych pomidorów z oliwy
  • 100-200g czarnych oliwej z pestką bez zalewy
  • 3 łodyżki natki pietruszki
  • 200g wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki ostrego sosu chili



Kuskus zalać wrzątkiem, zakryć i odstawić aż kasza pochłonie cały płyn. Powinno to trwać około 5 minut. Gotową kuskus przełożyć do większej miski i porozdzielać ziarna widelcem.

Boczek pokroić na kawałki, następnie bez żadnego tłuszczu usmażyć na chrupko. Usmażony boczek odsączyć na papierze kuchennym. Mięso z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić, popieprzyć i wymieszać w sosie chili. Następnie usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Odsączony boczek i kurczaka przełożyć do miski z kuskus. Suszone pomidory pokroić na drobne kawałki, oliwki wypestkować i przepołowić, dodać do pozostałych składników. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki.

SOS DO SAŁATKI:
  • 20 łyżek oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • kilka szczypt płatków chili
  • sól
  • pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać razem i podawać z sałatką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz