SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 170g kuskus
- 300ml wody
- 470g mięsa z kurczaka
- 200g suszonych pomidorów z oliwy
- 100-200g czarnych oliwej z pestką bez zalewy
- 3 łodyżki natki pietruszki
- 200g wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki ostrego sosu chili

Kuskus zalać wrzątkiem, zakryć i odstawić aż kasza pochłonie cały płyn. Powinno to trwać około 5 minut. Gotową kuskus przełożyć do większej miski i porozdzielać ziarna widelcem.
Boczek pokroić na kawałki, następnie bez żadnego tłuszczu usmażyć na chrupko. Usmażony boczek odsączyć na papierze kuchennym. Mięso z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić, popieprzyć i wymieszać w sosie chili. Następnie usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Odsączony boczek i kurczaka przełożyć do miski z kuskus. Suszone pomidory pokroić na drobne kawałki, oliwki wypestkować i przepołowić, dodać do pozostałych składników. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
SOS DO SAŁATKI:
- 20 łyżek oliwy
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
- kilka szczypt płatków chili
- sól
- pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać razem i podawać z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz