poniedziałek, 17 listopada 2014

Kurczak z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Przepis na tego kurczaka wymyśliłam już dosyć dawno, jak na razie wszystkim smakuje, sama wracam do niego dosyć często, jest to dosyć proste i w miarę szybkie do przygotowania danie. Ja nie obieram pieczarek, więc zawsze oszczędzam trochę czasu. Myślę, że z powodzeniem można zamienić kurczaka na indyka. Aby danie było mniej tłuste można usunąć skórę. Można wykorzystać całe ćwiartki, udka lub też pałki czy skrzydełka.


NA 4 PORCJE:

  • 8 udek z kurczaka
  • 750 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 50 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i grubo zmielony czarny pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej



W większym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić i dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażyć razem, w międzyczasie pomidory pokroić na mniejsze kawałki i dodać do reszty składników w garnku. Dodać zioła i przyprawy oraz czosnek, zamieszać łyżką aby dobrze się wszystko wymieszało. Na wierzch ułożyć kurczaka po czym zalać wodą tak aby przykryć dno. Zakryć przykrywką i dusić przez 45-60 minut lub do momentu kiedy kurczak będzie gotowy, zamieszać raz na jakiś czas. Od czasu do czasu kontrolować ilość płynu i w razie czego dolać wody. Podawać z ryżem

1 komentarz:

  1. wygląda całkiem smakowicie! będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń