DLA 2 GŁODNYCH OSÓB:
- 1kg skrzydełek lub pałek
- 8 łyżek sosu
- 8 łyżek masła
- 1½ łyżki białego octu winnego
- ½ łyżki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- ¼ łyżeczki chili/pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
- olej
- seler naciowy
- mąka (opcjonalnie)

Piekarnik nastawić na grillowanie (górna grzałka), na wysoką temperaturę jakieś 10-15 minut przed wstawieniem kurczaka.
W przypadku skrzydełek należy podzielić każde skrzydełko na 3 części, lotek raczej się nie wykorzystuje. Przygotowane skrzydełka lub inne części wymieszać w sporej misce z solą, pieprzem i olejem. Teraz można opcjonalnie obtoczyć kawałki kurczaka w mące. Ułożyć mięso na wyłożonej folią aluminiową kratce i wstawić do piekarnika, na 2-gą 'półkę' od góry. Piec przez 10-12 minut po czym przełożyć na drugą stronę i piec tak samo długo.
W między czasie należy zabrać się za szykowanie sosu, wszystkie składniki włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia, mieszać aby nic się nie przypaliło, kiedy wszystkie składniki się połączą wyłączyć palnik. Ilość chili zależy od ostrości sosu i własnych upodobań i tolerancji na pikantne jedzenie, więc warto wcześniej spróbować czy sos sam w sobie nie jest za ostry.
Ugrillowanego kurczaka włożyć do miski i polać sosem, dokładnie wymieszać łyżką, tak aby każdy kawałek był pokryty sosem. Można podawać m.in. z selerem naciowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz