wtorek, 11 listopada 2014

Gulasz wołowy z dynia

Mam dla was przepis na kolejny gulasz, z wykorzystaniem sezonowego warzywa jakim jest dynia. W tym konkretnym daniu wykorzystałam dynię piżmową, dodałam jeszcze ciecierzycę. Gdyby nie klimat to gotowałabym gulasze częściej, jest to danie rozgrzewające i bardzo sycące, na pół godziny przed podaniem włączam klimatyzację ;)


NA 3 PORCJE:

  • 0,5kg wołowiny gulaszowej
  • 1 średnia dynia piżmowa
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów z sokiem
  • 1 puszka ciecierzycy z zalewą
  • 0,5 szklanki kaszy pęczak
  • 1-2 liście laurowe
  • szczypta chili w proszku lub płatków
  • sól i pieprz
  • olej

W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę z selerem naciowym, następnie dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek i listki laurowe. Posmażyć wszystko razem przez około 5 minut. Dodać mięso wołowe oraz pomidory z puszki, dolać wody tak aby prawie zakryć mięso. Przyprawić solą, pieprzem i chili Doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć temperaturę i dusić przez co najmniej 2 godziny lub tak długo aż mięso będzie miękkie. Mieszać od czasu do czasu i w razie potrzeby dolać płynu. Na 40-60 minut przed końcem gotowania dodać kaszę pęczak, można przepłukać, ale nie trzeba. Nadal od czasu do czasu mieszać i pilnować aby płyn się nie wygotował. Dynie obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, każdą ćwiartkę pokroić na 4-5 kawałków, dodać do garnka z mięsem, następnie dodać ciecierzycę i gotować przez następne 15-20 minut, aż dynia będzie miękka i ugotowana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz