NA 4 PORCJE:
- 8 udek z kurczaka
- 750 g pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 50 g suszonych pomidorów z oliwy
- 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól i grubo zmielony czarny pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- olej
W większym garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić i dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażyć razem, w międzyczasie pomidory pokroić na mniejsze kawałki i dodać do reszty składników w garnku. Dodać zioła i przyprawy oraz czosnek, zamieszać łyżką aby dobrze się wszystko wymieszało. Na wierzch ułożyć kurczaka po czym zalać wodą tak aby przykryć dno. Zakryć przykrywką i dusić przez 45-60 minut lub do momentu kiedy kurczak będzie gotowy, zamieszać raz na jakiś czas. Od czasu do czasu kontrolować ilość płynu i w razie czego dolać wody. Podawać z ryżem
wygląda całkiem smakowicie! będę musiała wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń