środa, 28 maja 2014

Gulasz wołowy z czerwonym winem

Gulasz jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych dań. Można go ugotować z dowolnych składników a efekt końcowy jest zależny tylko od naszej fantazji i tego co akurat mamy dostępne w kuchni. W dodatku wystarczy tylko jeden garnek! Cebulki, które użyłam do zrobienia gulaszu były wielkości szalotek, większe najlepiej przekroić na pół lub na ćwiartki. Uzyłam 'baby' marchewek, ale równie dobre będą najzwyklejsze marchewki pokrojone w średniej wielkości kawałki. Wino najlepiej aby było wytrawne, zbyt słodkie może nie pasować do wołowiny. 


SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: 

  • 1kg wołowiny 
  • 16 małych cebul 
  • 2 główki czosnku 
  • 20 gałązek tymianku 
  • 250g marchwi 
  • 2x400g puszki białej fasoli 
  • 450ml  czerwonego wina 
  • 225ml wody
  • sól
  • pieprz 
  • mąka 
  • tłuszcz do smażenia




Kawałki mięsa obtoczyć w mące i następnie przesmażyć z każdej strony na patelni, najlepiej smażyć w małych porcjach, inaczej mięso puści sok i będzie się dusić. Obsmażone kawałki odłożyć na bok.

W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić obrane z łupin cebule, zrumienić lekko po czym dodać ząbki czosnku oraz tymianek. Posmażyć razem przez 5 minut, dodać mięso, marchewkę, całość zalać czerwonym winem i wodą. Doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 1½ lub dłużej, mięso musi być miękkie a sos gęsty. Na 10-15 minut przed końcem dodać odsączoną fasolę.

Podawać ze świeżym pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz