SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 1kg wołowiny
- 16 małych cebul
- 2 główki czosnku
- 20 gałązek tymianku
- 250g marchwi
- 2x400g puszki białej fasoli
- 450ml czerwonego wina
- 225ml wody
- sól
- pieprz
- mąka
- tłuszcz do smażenia
Kawałki mięsa obtoczyć w mące i następnie przesmażyć z każdej strony na patelni, najlepiej smażyć w małych porcjach, inaczej mięso puści sok i będzie się dusić. Obsmażone kawałki odłożyć na bok.
W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić obrane z łupin cebule, zrumienić lekko po czym dodać ząbki czosnku oraz tymianek. Posmażyć razem przez 5 minut, dodać mięso, marchewkę, całość zalać czerwonym winem i wodą. Doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 1½ lub dłużej, mięso musi być miękkie a sos gęsty. Na 10-15 minut przed końcem dodać odsączoną fasolę.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz